FAQ PSE Rifle stocks

Här nedan har vi samlat svar på de vanligaste frågorna om PSE stockar. Framförallt för dem som vill specialbeställa en stock efter egen specifikation. Om du ändå inte finner svar på dina funderingar så tveka inte över att höra av dig till info@megafauna.se eller skicka ett meddelande på megafaunas instagramsida


Fråga: Hur köper jag en PSE Stock?

Megafauna har ett urval av de vanligaste stockarna i lager. Du finner dem under PSE Rifle Stocks i webbshopen. 

Vill man själv specifiera utformning av stocken och kan vänta på tillverkningen så kontakta megafauna genom kontaktformuläret eller via mail info@megafauna.se så återkommer vi med en prisuppgift och uppskattad leveranstid. 

I nedanstående klipp förklarar Peter på PSE vilka stockar som finns till Tikka och vilka underbeslag som passar.


Fråga: Hur bred är pipkanalen?

Hunter och Multi-purpose

Hunter modellen till Remington/HOWA tar upp till Varmint- och Sendero-pipor. Pipkanalen är 32 mm vid lådan och 250 mm ut har den smalnat av till 25mm.

Multi-Purpose till Tikka tar upp till Varmintpipor. Pipkanalen är 29,5 mm vid lådan och smalnat av till 24 mm 250mm ut från lådan.

E-Lite

Till Remington tar E-lite stocken upp till Sendero-pipor. Pipkanalen är 32 mm vid lådan och 250 mm ut har den smalnat av till 25mm.

Till Tikka tar E-lite stocken upp till Varmintpipor. Pipkanalen är 29,5 mm vid lådan och smalnat av till 24 mm 250mm ut från lådan.

E-Tac

Alla E-Tac stockar har en 35 mm pipkanal hela längden. Den tar i princip alla pipor.


Fråga: Vilka färger finns det? Och vad är de målade med?

PSE målar stockarna med Duracoat. Beskrivning av färger och mönster hittar du på den här sidan om färgval PSE Rifle Stocks. 


Fråga: Behöver stocken bäddas?

Vi rekommenderar starkt att man bäddar stocken. Tikka-stockar kan PSE dessutom leverera färdigbäddade. Detta är möjligt eftersom Tikka har samma låddimension för alla kalibrar samt väldigt små toleranser. Alla Megafaunas lagerförda Tikka-stockar levereras bäddade. 

I nedanstående klipp förklarar Peter om vad som särskiljer PSE från andra stockar, vilka modeller som finns mm.

 

 

PSEs stockar har ett internt skelett av kolfiber, en fyllning av rekylabsorberande lättviktsmaterial och ett yttre kolfiberskal. Detta gör stockarna mycket lätta men samtidigt en otroligt stark och vridstyv konstruktion. 


 

 

Skillnader på E-Tac och E-Lite

 

Det finns många likheter mellan stockarna men även en del olikheter som kan vara viktiga att ta hänsyn till vid val av stock. Här kommer en genomgång av de huvudsakliga likheterna och skillnaderna.

PSE E-Tac är tillgänglig till följande system.

 • Remington 700 Short Action och kloner
 • Remington 700 Long Action och kloner
 • Tikka T3/T3X (standard underbeslag)
 • Tikka T3/T3X CTR (CTR underbeslag eller Atlasworxs AICS/CTR underbeslag)

PSE E-Lite är tillgänglig till följande system.

 • Tikka T3/T3X (standard underbeslag)
 • Tikka T3/T3X CTR (CTR underbeslag eller Atlasworxs AICS/CTR underbeslag)
 • Heym SR21
 • Heym SR30
 • Remington 700 Short Action och kloner

Några likheter

 1. Justerbar kolvkam: Systemet med justerbar kolvkam är likvärdigt på E-Lite and E-Tac.
 2. Lättvikts LOP Spacer distansbrickor är samma till båda stockarna.
 3. Konstruktionsmaterial: Båda är handtillverkade av högkvalitativ kolfiber och kompositmaterial. De har inbyggda kolfiberpelare och PSEs unika ICS teknologi – Internal Carbon Structure. Det kan liknas vid ett skelett av kolfiber som gör kolvarna väldigt vridstyva och förbättrar därmed ditt vapens precision.

Några olikheter

 1. Pipkanalen: PSE E-Tac har en rak 35 mm pipkanal från lådan och framåt. De tar väldigt väldigt grova pipor. PSE E-Lite är inte riktigt lika breda. De tar upp till och med Varmint pipor.
 2. Vikt: E-Tac kommer i två varianter – Ultra light eller Mil Spec. Ultra light väger ungefär 930-950 gram och Mil Spec ungefär 1100 gram. E-Lite  väger ungefär 850 gram (för Tikka T3/T3x).
 3. Framstock: E-Tac har en bredare framstock med platta sidor för att möjliggöra montering av rails och andra tillbehör. Den är även längre än E-Lite. Den kan därför vara bättre lämpad för taktiska uppgifter eller exempelvis PRS-skytte då den ligger an bättre mot barrikader.
 4. Pistolgrepp: E-Tac har ett brantare och tjockare pistolgrepp med PSEs välkända pentagonutformning skapat för att muskelminnet ska lära sig greppet. E-Lite har också det pentagonformade greppet men är inte lika brant och utfyllt. Det är mer designat för snabba jaktsituationer som kan uppstå under ex drevjakter. Dess utformning liknar mer en traditionell jaktkolv men man återfinner några av de egenskaper som folk älskar hos E-Tac kolven.

Till syvende och sist är det personliga preferenser som avgör. Självklart är E-Lite mer lämpad för exempelvis en hundförare som går långt och kan ha lite snabbare lägen men det går alldeles utmärkt att även jaga med E-Tac. Viktskillnaden är trots allt inte speciellt stor. PSE finner även ett ökande antal kunder som nyttjar E-Lite till sportskytte som ex PRS.

Båda typerna av kolvar kan skräddarsys i form av färg, fästpunkter, rails etc. En kombinerad Arca-/M-LOK rail finns framtagen specifikt till E-Tac.

Söker man en kolv i än mer traditionellt jaktutförande och ännu lättare har vi Hunter modellen till Howa och Remington 700 samt Multi-purpose kolven till Tikka. De väger under 700 gram i grundutförande men är ändå lika styva och starka som E-Lite och E-Tac.